חיידקים חיים על פני כדור הארץ, כנראה, כבר 4 מיליארדי שנים. זוהי אחת הצורות הנפוצות ביותר של חיים, בעיקר בגלל היכולת של החיידקים לחיות בתנאים שונים, כולל כאלה קיצוניים. גם במעיים שלנו חיים חיידקים – חלקם "טובים" וחלקם "רעים".
הסיווג הנ"ל הוא כמובן בהתאם להשפעה של זן חיידקים על הבריאות שלנו, ובפרט על העיכול. החיידקים הידידותיים מסייעים בפירוק תוצרי מזון ומייצרים מהם חומצות חיוניות לגוף, ובזכותם הגוף מצליח למשל להפיק ויטמין K מהאוכל. החיידקים הבעייתיים עלולים לגרום לקשיים בעיכול ולתופעות לא נעימות כגון עצירות או שלשול, ואפילו למחלות כמו תסמונת המעי הרגיז.
במקרים שבהם כמות החיידקים המועילים נמוכה מהרצוי, החיידקים הבעייתיים עלולים לשגשג ולהתרבות, כך שהנזק כפול. תוספי פרוביוטיקה מכילים חיידקים טובים, וכשמחליטים לצרוך תוסף כדאי באופן טבעי להקדיש זמן לשאלה איזה פרוביוטיקה הכי טובה.
איך אפשר לדעת איזה פרוביוטיקה הכי טובה?
* התאמה לאדם שנוטל את התוסף – השיקול הראשון בבחירת תוסף פרוביוטיקה הוא התאמה לאדם שצורך אותו. ישנם תוספי פרוביוטיקה ייעודיים לנשים, תוספים לגברים, לילדים ותינוקות ועוד.
* מגוון זני חיידקים – יש סוגים רבים של חיידקים ידידותיים, ולכל אחד מהם פעולה אחרת. בהתאם פרוביוטיקה אפקטיבית באמת היא בדרך כלל כזו שכוללת מספר זנים של חיידקים. גם לכמות החיידקים בתוסף יש חשיבות.
* עמידות – חיידקים מסוגלים כאמור לחיות בסביבה שהתנאים בה קשים מאוד, אבל גם כך הם זקוקים לסיוע כדי להתמודד עם החומציות שבקיבה ועם החום והלחות. בהתאם תוסף מוצלח הוא כזה שכולל גם ציפוי פנימי וגם ציפוי חיצוני שמספקים הגנה אופטימלית לחיידקים.
בואו לקרוא על ויטמין B12.
איך להפיק מקסימום תועלת מפרוביוטיקה?
אחרי שמבררים איזה פרוביוטיקה הכי טובה בהתאם לקריטריונים הנ"ל, כדאי לדעת איך להפיק ממנה מקסימום תועלת. הדגש החשוב ביותר הוא לספק לחיידקים הידידותיים חומרים שמהם הם ניזונים. הדרך היא באמצעות תזונה מתאימה – כשהמאכלים המתאימים נקראים "פרה ביוטיים". בין המאכלים שמכילים סיבים תזונתיים שתורמים לשגשוג אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים: קטניות, אגוזי מלך, בננות, שיבולת שועל, אספרגוס, זרעי פשתן ועגבניות.