הנפש מסונכרנת עם הגוף הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים, זה מה שיודעים לומר רופאים בכל תחומי הרפואה, הרבה מעבר לרפואת לב. אם בעבר חילקנו את הרפואה לרפואת גוף ונפש נפרדות, והענקנו טיפול בהתאם, היום אנו יודעים שיכולות להיות תופעות לוואי גופניות למצבים נפשיים, כמו גם תופעות נפשיות שנגרמות ממצבים פיזיים שונים, למדנו אט אט כי טיפול בדורבן ברגל יכול להיות טיפול רגשי, בדיוק כשם שטיפול בדיכאון יכול להיות עירוי ברזל. ובכל זאת, הפעם נדבר על לחץ מתחום הבריאות הפיזית לחלוטין, פצעי לחץ. איך זה קורה, האם ניתן למנוע זאת ואיך אפשר להקל על פצעי לחץ? הנה כל התשובות.
מי סובל מפצעי לחץ
פצעי לחץ אלו כיבים פתוחים ודלקתיים שמתפתחים במצב של לחץ קבוע על העור. קבוצת הסובלים הראשונה מפצעי לחץ היא ידועה על פי רוב, מדובר באנשים המרותקים למיטה או לכיסא וסובלים עקב כך מהפעלת נקודות לחיצה על מוקדים קבועים. כבני אדם בריאים ופעילים, אין לנו נקודה בגוף עליה מופעל לחץ דרך קבוע בכל שעות היום ללא תזוזה או שינוי. אפילו ההליכה מורכבת מתנועה של הרמה והורדת הרגל לאורך כל הפעילות וכך נמנע מצב של לחץ קבוע על נקודות העקב למשל, בנוסף, עור כף הרגל קשה ובנוי להפעלת לחץ גבוה יותר. לעומת זאת, חולים המרותקים למיטה עלולים לסבול מפצעי לחץ בגב או לאורך הרגליים, בנקודות בהן הם נלחצים על המיטה או כסא הגלגלים ומפעילים עליהם את כובד המשקל של הגוף. כמו אלו, גם חולי סוכר עלולים לסבול מפצעי לחץ, אולי מדובר בקבוצה פחות ידועה, אולם סוכרתיות מפעילה לחץ על איברים ממש כמו שכיבה ממושכת, ולכן גם הם סובלים לא מעט מהתופעה.
איך מטפלים בזה
כמו תמיד משתדלים בעיקר למנוע את התפתחותם של פצעי לחץ. שינויים תכופים בתנוחת הגוף של נכים ומרותקים למיטה יכולים להפחית את היווצרות פצעי לחץ. כיום ישנן גם מיטות מיוחדות שמונעות ככל שאפשר את הופעת הפצעים, באמצעות מנגנונים מיוחדים במבנהו בהפעלה. מדובר אמנם במיטות יקרות שלא תמיד ניתן להן כיסוי ביטוחי, אבל התמורה שלהן שווה ולפעמים ממש הכרחית. אחרי שנוצרים פצעי הלחץ אין הרבה מה לעשות חוץ ממשחות מרובות וטיפולים שמרניים שונים שיעילותם מוגבלת למרבה הצער, אבל- אפשר להשתמש בבי קיור לייזר ולראות שינוי עצום במצב. סוכרתיים או מוגבלים שעושים שימוש במכשיר מדווחים על שינוי אדיר באיכות החיים, מומלץ על ידי איגודים בינלאומיים.